Hoe verlaag je de TCO van verzekeringssoftware?

Laura Rijks
Head of Marketing
January 1, 2024
8
min read

In een tijdperk waarin digitale innovatie cruciaal is, lopen verzekeringsbedrijven het risico achterop te raken door verouderde systemen. Hoewel ooit essentieel, vormen deze verouderde kernapplicaties nu een rem op essentiële innovaties, met name in geavanceerde data-analyse en klanteninteractie. In een snel veranderende markt is de noodzaak om deze systemen te vernieuwen urgenter dan ooit. Bedrijven in de verzekeringsbranche vinden zichzelf gevangen in een paradox: vasthouden aan verouderde systemen betekent een gemiste kans voor gepersonaliseerde dienstverlening, terwijl de automatiseringskosten, die gemiddeld 6,9% van de omzet bedragen, de komende drie jaren blijven stijgen met gemiddeld 10% (Adfiz Advies in cijfers 2022-2023). Deze kostenstijging is zo hoog dat het de flexibiliteit en groeicapaciteit van bedrijven beperkt. Daarom is goed zicht op de Total Cost of Ownership (TCO) van software essentieel. Een blik op deze cijfers laat zien dat een herziening van de technologische agenda dringend gewenst is niet alleen om de kosten van software te verlagen, maar vooral ook om software gebaseerde innovatie daadwerkelijk van de grond te krijgen.

tco-verlagen-verzekeringssoftware

Strategisch sturen op kosten: TCO in de verzekeringsbranche

TCO biedt een alomvattende kijk op de kosten van een systeem of applicatie. Een belangrijke kostenpost zijn hierin de licentiekosten. Daarnaast bestaat de TCO uit beheer, onderhoud, upgrades en investeringen in implementatie, onderhoud en upgrades. Als er sprake is van vernieuwing komen bij de TCO begininvesteringen als bijkomende licenties voor nieuwe software, conversie, consultancy en andere vormen van training.

Goed zicht op de TCO van software geeft beslissers in de verzekeringsbranche niet alleen duidelijkheid over de directe aanschafkosten op de korte termijn, maar vooral ook de langetermijnimpact van technologie investeringen. Dit inzicht is overigens altijd aan beperkingen onderhevig al was het maar omdat je nooit goed kunt inschatten wat het je kost als je niets verandert. Wat wel zeker is dat de beperkte flexibiliteit en innovatie in combinatie met de stijgende kosten voor licenties en beheer een gevaarlijke cocktail zijn. Zeker gezien de snelle ontwikkelingen in de verzekeringsmarkt waar insurtechs en de digitale voorkeur van klanten vroeg of laat tot disruptie zullen leiden.

Licenties gekoppeld aan omzet

In de verzekeringsmarkt zijn licenties nogal eens gekoppeld aan het aantal polissen in administraties die met deze software beheerd worden. Op zich zie je zo’n prijsmodel dat gebaseerd is op de omzet van afnemers wel vaker in de softwareindustrie. In een omzet-gebaseerde prijsstelling worden de kosten van de licenties gekoppeld aan het succes of groei van de klant. Dit kan aantrekkelijk zijn voor start-ups of kleinere bedrijven die nog geen grote inkomsten genereren. Het idee is dat naarmate de afnemer groeit en meer omzet maakt, ze ook meer gebruik maken van de software en dus meer betalen.

Maar in het geval van de verzekeringsmarkt waar een beperkt aantal softwareleveranciers verzekeringssoftware in een markt zetten die ook nog eens consolideert, staan de zaken er heel anders voor. De schoen wringt omdat de op het aantal polissen en premie gebaseerde licentiemodellen een aanzienlijke druk leggen op de operationele kosten. Niet alleen houden de hoge licentiekosten de operationele kosten hoog, ze beperken vooral ook de flexibiliteit van afnemers om andere operationele kosten te verlagen door processen te stroomlijnen en data in te zetten voor omzetverhoging. Deze dynamiek benadrukt de noodzaak voor verzekeringsbedrijven om nog eens goed naar de algehele TCO van de applicatiestack te kijken en in het bijzonder naar de licentiekosten zoals je aan onderstaand voorbeeld kunt zien.

Figuur 1. Impact kortingen op licentiekosten.

In figuur 1 zie je de impact van een op omzet gebaseerd licentiemodel. Het laat zien hoe de licentiekosten aan het begin van een overeenkomst met kortingen worden verlaagd. Als klanten eenmaal gelokt zijn met aantrekkelijke kortingen nemen in de loop der jaren deze licentiekosten weer flink toe. Op zich lijkt dit een heel klantvriendelijk aanbod waarbij de klant beloond wordt voor initieel vertrouwen en betrokkenheid. Dit leidt tot een situatie waarin de klant, gevangen in een web van initieel aantrekkelijke voorwaarden, geconfronteerd wordt met oplopende kosten die de oorspronkelijke waardepropositie ondermijnen. Vooral ook omdat de toegevoegde waarde van de software door de inflexibiliteit voor de klant er bepaald niet beter op wordt.

Besparingspotentie licenties

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Een in de praktijk toegepaste businesscase heeft uitgewezen dat de overstap naar een op daadwerkelijk gebruik gebaseerd licentiemodel resulteert in significante kostenbesparingen van enkele tientallen procenten. In tegenstelling tot het op omzet gebaseerde model, dat gebonden is aan de bedrijfsprestaties, biedt het gebruik gebaseerde model een directe koppeling tussen kosten en het werkelijke gebruik, wat leidt tot een efficiëntere kostenstructuur. Bedrijven betalen bij de nieuwe leverancier alleen voor de licenties die ze daadwerkelijk gebruiken, wat kan leiden tot een efficiëntere toewijzing van middelen. Daarmee biedt de overstap op een gebruik gebaseerd licentiemodel niet alleen een aanzienlijke kostenbesparing maar ook verbeterde flexibiliteit en schaalbaarheid. De kostenbesparing houdt stand ook als implementatiekosten en operationele aanpassingen in de vergelijking meegenomen worden zoals blijkt uit figuur 2.

Figuur 2. Ook met migratiekosten erbij is overstap snel terugverdiend.

De verschuiving naar een op gebruik gebaseerd licentiemodel is een cruciale stap voor verzekeringsbedrijven die streven naar kostenbesparingen en vergroten van hun organisatorische flexibiliteit. Deze aanpak biedt niet alleen een directe koppeling tussen kosten en daadwerkelijk gebruik, maar bevordert ook een meer voorspelbare en beheersbare TCO. Gezien de snelle veranderingen in de verzekeringssector is het essentieel dat bedrijven kiezen voor een licentiemodel dat hun groei en innovatie ondersteunt, zonder tegen onverwachte kosten of beperkingen aan te lopen.

Een belangrijke ingreep om te komen tot TCO-optimalisatie is dan ook de overstap op licentiemodellen die op daadwerkelijk gebruik gebaseerd zijn. Deze modellen bieden namelijk een dynamische en schaalbare kostenstructuur, waardoor bedrijven zich sneller kunnen aanpassen aan marktveranderingen. De voordelen van deze aanpak, zoals uitgelicht in onderstaande tabel, liggen in de directe correlatie tussen kosten en gebruik, wat innovatie bevordert en strategische groei ondersteunt. Dat is een belangrijk aspect van de toegevoegde waarde van op gebruik gebaseerde licentiemodellen, maar het is niet het enige.

Aspect Omzet gebaseerd licentiemodel Op gebruik gebaseerd licentiemodel
Kostenstructuur Kosten zijn gekoppeld aan het aantal polissen of de premieomzet. Kosten zijn gebaseerd op het aantal actieve gebruikers van de software.
Schaalbaarheid Minder flexibel, kosten kunnen snel stijgen bij groei in polisaantallen of premieomzet. Flexibeler, kosten zijn gerelateerd aan het daadwerkelijke gebruik.
Voorspelbaarheid Kosten kunnen fluctueren met de marktdynamiek en zijn minder voorspelbaar. Kosten zijn stabieler en voorspelbaarder, gebaseerd op gebruikersaantallen.
Toegevoegde waarde Kosten weerspiegelen mogelijk niet het werkelijke gebruik of behoefte. Kosten zijn meer afgestemd op de werkelijke behoefte en gebruik van de software.
Marktgevoeligheid Gevoelig voor schommelingen in de verzekeringsmarkt. Minder directe impact van marktfluctuaties.
Innovatiestimulans Kan innovatie ontmoedigen door hogere kosten bij uitbreiding van het aanbod. Stimuleert innovatie door flexibele schaling en aanpassing aan veranderende behoeften.
Administratieve last Kan complex zijn in beheer, vooral bij fusies en overnames. Eenvoudiger in beheer met duidelijke gebruikerslicenties.
Strategische groei Beperkt strategische groeimogelijkheden door vaste kostenstructuur. Ondersteunt strategische groei door kosten aan te passen aan veranderende behoeften.

De impact van innovatie op TCO

De flexibiliteit van softwareoplossingen en het vermogen om te innoveren heeft een aanzienlijke invloed op zowel de huidige als toekomstige kosten als software mogelijkheden ontsluit om bestaande processen efficiënter te maken door inefficiënties op te sporen en te optimaliseren voor verbetering van de operational excellence.

Een belangrijke sleutel tot het verlagen van de TCO is het toepassen van processmining, een techniek die de doorlichting van bedrijfsprocessen mogelijk maakt, inefficiënties blootlegt en mogelijkheden voor optimalisatie aangeeft. Het belang van digitale transformatie in dit proces kan niet genoeg benadrukt worden, vooral in het kader van het verlagen van ‘keeping-the-lights-on’-kosten. Door over te stappen naar meer geavanceerde, vaak cloudgebaseerde systemen, kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie aanzienlijk verbeteren.

Platform-aanpak

Een platformbenadering, zoals het verzekeringsplatform van Novulo, biedt bedrijven in de verzekeringsmarkt zo’n nieuw perspectief. Het maakt innovatie in de verzekeringssoftware haalbaar doordat verzekeringsbedrijven een modulair ERP kunnen opbouwen dat precies aansluit op de bedrijfsvoering. In een in dit platform opgenomen store met componenten bevindt zich een breed assortiment verzekeringsfunctionaliteit. Bedrijven kunnen hieruit snel een voor hen passende applicatie samenstellen.

du Gardijn, een intermediair die bedrijven adviseert rond bedrijfsrisico’s als schade- en inkomensverzekeringen en dit aanbod aanvult met een eigen Arbodienst- en HRM-dienstverlening, heeft met de composable verzekeringssoftware van Novulo een significante digitale transformatie ondergaan zoals uit deze casebeschrijving blijkt. Deze verandering heeft geleid tot een vermindering van de afhankelijkheid van het ANVA-systeem en het volmachtkantoor, waardoor het bedrijf meer zelfstandigheid en flexibiliteit heeft verworven. Het resultaat is een verbeterde efficiëntie en dienstverlening, met 20% minder administratieve lasten en de mogelijkheid om zonder extra personeel te groeien. du Gardijn's ambitie wordt verder ondersteund door datagedreven technieken, zoals geautomatiseerde e-mailnotificaties, en het verminderen van repetitieve taken om ruimte te maken voor innovatie en complexere uitdagingen. De geïntegreerde aanpak, die zowel procesoptimalisatie als digitale transformatie omvat, is essentieel voor bedrijven die hun TCO willen verlagen en hun concurrentiepositie willen versterken.

Jouw route naar een lagere TCO

De casestudie van du Gardijn laat zien dat een strategische focus op digitalisering en procesoptimalisatie leidt tot substantiële besparingen en verbeterde bedrijfsprestaties. Ben je klaar om je organisatie te transformeren door de TCO van software te optimaliseren?

Lees meer over onze succesverhalen

In deze brochure presenteren we een aantal van onze klantverhalen – bedrijven die de overstap naar Novulo hebben gemaakt en nu profiteren van de voordelen van ons platform. We hopen dat deze inspirerende verhalen jou zullen aanmoedigen om de volgende stap te zetten in jouw digitale transformatie.

Want to read more?

Pak vandaag de regie
over jouw verzekeringsprocessen

Stap over op een verzekeringsplatform dat je zelf kunt samenstellen en aanpassen.
Meer dan 150.000 gebruikers vertrouwen op het platform van Novulo.

Eén platform dat jouw verzekeringsprocessen samenbrengt
Lanceer nieuwe producten binnen twee weken
Update zelf eenvoudig wanneer jij dat wilt